https://debaser.se/kalender/24374/ Debaser Strand 2021-11-04 2021-11-04
Klubb
Datumet har passerat
Etran de L’Aïr
Tor 4 NovStrand, bar brooklyn

Etran de L’AïrTor 4 Nov Dörrar 18.00 strand, bar brooklyn 18 år (13 år i målsmans sällskap)
Evenemang på Facebook.

Etran de L’Aïr

Desert blues från Niger/Mali

Unik konsert med legendariska Tuareg bandet Etran de L’Aïr från Niger/Mali.

Eller band och band…Det är snarare ett familje-kollektiv som bildades för nästan 30 år sedan mitt ute I stekheta Sahara öknen.

Aghaly Migi lärde sina småsyskon att spela och på den tiden fanns det inte mycket elektricitet i området så att spela elgitarr var ovanligt. 

Men med tiden så lyckades dom samla på sig förstärkare och elgitarrer och familjen och därmed också bandet växte…Idag är alla medlemmar i Etran de L’Aïr bröder eller släkt med varandra. De är bosatta i den centrala staden Agadez mitt i öknen, en stad känd för det stora flödet av musik, speciellt elgitarr baserad, sk ”desert blues” där band/artister som Bombino och Mdou Moctar gjort sig ett namn även internationellt. 

Alla dessa band är hårt arbetande musiker där man även axlar en social funktioniI samhället och spelar på tillställningar som bröllop, begravningar, dop och politiska möten.

Och bland alla dessa band och musiker som rör sig i Agadez så är Etran de L’Aïr det mest respekterade och långvariga bandet och det mest bokade bandet till de marathon-liknande och hypnotiska bröllops konserterna runtom i landet. Men de bäst betalda bröllopskonserterna går oftast till musiker som kommer från en släkt med hög status och de rätta kontakterna. Etran de L’air tillhör inte dom. ”De gör musik för folk som inte har pengar”, säger deras manager Madassane. ”Om ett bröllopspar inte har råd att boka exklusiva artister till sin fest, då ringer man Etran”. Så trots att dom är ett av de mest aktiva banden i landet så är det fortfarande ett kämpande band som ofta spelar på trumset med trasiga cymbaler och förstärkare som lagats med tejp. Men trots att instrumenten ibland ser ut att vara kasserade , så får etran de L’air dom inte bara att ljuda, utan att låta fantastiskt.   Recensenten Amanda Petrusich rankade i The New Yorker deras ”No1" som 2020 års bästa album (före Fiona Apple och Bob Dylan). Nu är det dags att övriga världen också får ta del av detta unika och svängiga band. Du vill inte missa detta, så ta på dig dina dansskor och kom!


Djs Anna Drvnik & Viktor Brobacke

Anna Drvnik är en bild- och musikfixerad trebarnsmamma med ögon som aldrig sover, konstant fotograferandes och there is always music in the air om hon får bestämma.
Vare sig hon spelar på rökiga klubbar långt efter midnatt eller väljer låtar i Kalejdoskop i p2 så kan ni vara säkra på att det blir en musikmix som inte går att förutse.

Viktor Brobacke vänder skivorna du inte visste att du tycker om. Eklektisk, spretig och svängig musik på vinyl från världens alla hörn.