https://debaser.se/kalender/21281/ Debaser Strand 2018-09-15 2018-09-15
Klubb
Datumet har passerat
Houman | Releasefest
Lör 15 SepStrand, bar brooklyn

Houman | ReleasefestLör 15 Sep Dörrar öppnar: 18.00 strand, bar brooklyn 20 år

Houman | Releasefest

HOUMAN SEBGHATI ÄR TILLBAKA

Älskad och hatad tills du går sönder
efter att känslan har blivit förväxlad

Houman Sebghati är rapparen och liveartisten som inte lämnar någon oberörd. I snart 20 år som musikartist har han lämnat ett avtryck på den svenska musikscenen som är säreget. Nu är han tillbaka med en låt om att välja att älska i stället för att hata – ett budskap som är högaktuellt i dagens samhällsklimat.

– "Klättra upp igen" är en låt som beskriver en livslång kamp som jag inte har valt. Den har snarare valt mig, säger Houman Sebghati.

Singelns omslag är gjort i ett samarbete med fotografen som tog den nu rikskända bilden ”Kvinnan med handväskan” i Växjö 1985.

– Hans texter imponerade på mig. De är, likt mitt fotografi, väldigt talande. Houman fångar ögonblicket, säger fotografen Hans Runesson.

Född och uppvuxen i Hässelby ingick Houman Sebghati i slutet av 1990-talet i musikkollektivet 165 som tillsammans med Petter då startade den andra vågen svensktalande hiphopen från Stockholm. Musikjournalisterna Mats Nileskär och Ametist Azordegan har beskrivit Houmans musik som ”kultförklarad” och ”mer genuint än så här kan det knappast bli”.

Houman hjälpte till att starta karriärer åt Linda Pira och Finess. Han har samarbetat bland annat med Timbuktu, Michel Dida, Lilla Namo, Daniel Lemma och Petter. Han har varit aktiv inom kulturlivet i Sverige i en mängd samarbeten med bland andra Riksteatern, Stadsteatern, Länsmusiken, UR, SR och SVT, förutom de två bandkonstellationer som han turnerar med. Dessutom har Houman spelat tillsammans med kammarorkestrar i genreöverskridande samarbeten.

2014 tog rapparen ett nytt kliv och blev historielärare med en masterexamen från Stockholms Universitet. Något som har visat sig vara bra till hands i mötet med ungdomar runt om i landet.

Med start 14 augusti åker Houman ut på en föreläsningsturné för att prata med unga förstagångsväljare om demokrati. Samtalen rör även självförverkligande och effekterna av att drabbas av rasism. (14 augusti Sundsvall, 15 augusti Landskrona, 17 augusti Stockholm, 24 augusti Oskarshamn, 25 augusti Malmö).

"Klättra upp igen" släpps på digitala plattformar 17 augusti. Videon släpps 24 augusti. Låten är producerad av Mårten Sakwanda och gästas av Albin Gromer och Sep.