https://debaser.se/kalender/24817/ Debaser Strand 2022-12-04 2022-12-04
Klubb
Jarboe & Josef van Wissem
2022-12-04Strand, stora scenen

Jarboe & Josef van Wissem

KÖP BILJETT

Köp biljett via Tickster.

220 kr + förköpsavgift. Biljetter finns hos Tickster, Bengans, Sound Pollution, Record Hunter, Kulturhuset/Kulturdirekt.

Sön 4 Dec Dörrar: 18:30 strand, stora scenen 18 år (13+ i sällskap av egen förälder eller vuxen av domstol utnämnd vårdnadshavare)
Evenemang på Facebook.

Jarboe & Josef van Wissem

Turnéavslutning för Jarboe & Josef van Wissem

Jozef van Wissem är en avantgardistisk kompositör och lutenist som spelar sin helsvarta, unika skräddarsydda barocklutta över hela världen. Titlarna och arten av hans verk har ofta en mystisk dragningskraft och musiken han skapar är helt enkelt tidlös. 2013 vann van Wissem Cannes Soundtrack Award på filmfestivalen i Cannes för Jim Jarmuschs "Only Lovers Left Alive". I december 2017 blev Jozef van Wissem inbjuden att framföra madrigalen avbildad i Caravaggios målning Lutespelaren (1596) på Eremitaget i Sankt Petersburg.

En autodidaktisk författare, en renässanstalang i 2000-talets grymhet, som bytte den intensiva livsstilen för en new wave-artist och barägare från Groningen till en modern tänkare som studerade luta i New York, och senare blev en av de mest inflytelserika samtida låtskrivare, kända för sina solo- och filmverk.

Van Wissem har fått mycket kritik för sitt arbete, "befrielsen av lutan" som han kallar det. Enligt New York Times "är Van Wissem "både en avantgardistisk kompositör och en barocklutenist, och därmed inte främmande för dikotomi". Enligt The Quietus är Van Wissem möjligen den bäst kända lutspelaren i västvärlden. Att komma in i van Jozef Van Wissems värld är att kapitulera till oundvikligheten – och tidlösheten – hos en märklig musik skapad i sin egen takt, på ett sätt som helt och hållet är skapat av dess skapare. Han sätter lyssnaren in i en privat värld, tittar mörkt ut genom ett glas, sådan är den intensiva kvaliteten på musiken. Korthet, enkelhet, direkthet är nyckeln. (The Quietus)

Hans helt unika musikaliska värld kan lätt verifieras av hans samarbeten, särskilt att dessa relationer också stärker hans egen musikaliska karaktär. Han arbetade tillsammans med Zola Jesus, Tilda Swinton, Jarboe samt med sin långvariga samarbetspartner, även hans vän, Jim Jarmusch. Det tidlösa värdet av hans arbete kan beskrivas i en av hans tidigare intervjuer: "... lutan går emot all teknik och mot alla datorer och mot all skit du inte behöver."
Samtidigt, oavsett om vi pratar om hans filmiska verk, anmärkningsvärda samarbeten eller hans egna fullängdare, kan det ärliga, rena, men ändå fruktansvärt peppande ljudet av Jozef van Wissem alltid påminna oss om vårt sanna jag, och även våra djupaste rädslor.

Jozef Van Wissems nya album, "Se! I Make All Things New” kommer att släppas den 18 mars 2022.Jarboes röst och musik är känd för djärv experimentell såväl som melodisk mångfald och uttryck. Under loppet av sitt liv, genom ansträngningar i tidigare och nuvarande discipliner, utforskar Jarboe återuppbyggnaden/återuppfinnandet av identitet och personernas elementära strukturer.